Wat te doen tegen snurken
Wanneer je maar enkele nachten snurkt, heeft dit geen medische gevolgen. Het is dan vooral vervelend voor de persoon die naast je ligt. Maar als je heel vaak snurkt, kan je een verstoord slaappatroon ontwikkelen. Het is daarom belangrijk dat je voldoende op de hoogte bent over wat snurken is en wat je er kan tegen doen. Ontdek er alles over in onderstaande artikel.
Definitie van snurken
We hebben spieren in ons lichaam die ervoor zorgen dat de keelholte open blijft tijdens het slapen. Dit zorgt ervoor dat de lucht makkelijk door de keelholte gaat tijdens het inademen. In sommige situaties zijn deze spieren slapper, waardoor de keel kleiner wordt.
Hierdoor wordt er lucht door een te kleine opening geperst. In andere gevallen is er een afwijking in de structuur van de keelholte, ook dit zorgt voor een hinder in de doorgang van ingeademde lucht. Als gevolg hiervoor gaan de huig, het zacht gehemelte en het slijmvlies van de keelholte trillen. Dit trillen maakt een geluid genaamd snurken.
Oorzaken van snurken
In principe kan snurken voorkomen bij iedereen, zowel volwassenen als kinderen. Opvallend is wel dat snurken bijna twee keer zo veel voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn meerdere factoren die de kans op snurken vergroten:
- Overgewicht, dit zorgt er namelijk voor dat er meer vet in de keelholte ontstaat waardoor deze vernauwd wordt.
- Roken, hierdoor kunnen de luchtwegen en slijmvliezen ontstoken worden.
- Afwijkende bouw van de bovenste luchtwegen, zo kan iemand te grote amandelen of een te grote tong hebben.
- Verzwakking van keelspieren, dit is vaak het geval bij oudere mensen.
- Op de rug slapen, hierdoor zakken de huig, tong en zacht gehemelte naar achteren.
- Bepaalde geneesmiddelen, zoals slaapmiddelen zorgen vaak voor verslapping van de spieren.
- Hoog alcoholgebruik, hierdoor verzwakken de spieren van de tong, keel en mond.
- Traag werkende schildklier, dit zorgt ervoor dat de spieren in de keel en tong worden verslapt.
- Verstoppingen, dit kan zorgen voor een vernauwing in de neusholte of een te lage luchtdruk in de keelholte.
Wanneer wordt snurken een probleem?
Snurken is vervelend voor jezelf, maar ook voor de mensen in de omgeving. Het geluidsniveau van snurken kan oplopen tot 95 decibel, wat klinkt als heel hard geschreeuw. Hierdoor kan het slaappatroon van de bedpartner verstoord worden en kunnen spanningen in een relatie ontstaan.
Medisch aspect
Als iemand veel last heeft van snurken kan hij ook zelf een slaapstoornis oplopen. Dit leidt op den duur weer tot vermoeidheid, prikkelbaarheid, depressieve klachten en concentratieproblemen. Verder heeft luid snurken ook een verhoogd risico voor hart- en vaatziekten.
Behandelen van snurken
Mensen die snurken zijn al snel gebaat bij kleine veranderingen. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn; het vermijden van alcohol in de avond, niet op de rug slapen, stoppen met roken en afvallen.
Bij heftig snurken zal er onderzoek gedaan dienen te worden naar de oorzaak. Als de oorzaak in de neus ligt, kan dit meestal operatief opgelost worden. Bij kinderen volstaat het vaak om de amandelen te verwijderen. Een andere mogelijkheid is een mondprothese om de luchtweg vrij te houden tijdens het slapen.
Enkele tips tegen snurken
- Neusspray bij verkoudheid, dit zal de luchtwegen in de neus openen.
- Snurkbeugel, deze zorgt ervoor dat de onderkaak iets naar beneden wordt gehouden. Door de snurkbeugel zullen de luchtwegen minder klein worden tijdens het slapen.
- Anti snurk slaapmasker, deze zorgt ervoor dat er een druk in de neus en keel wordt geblazen, waardoor de keel open blijft.