Slecht slapen: wat kan ik er tegen doen?


"Lekker geslapen?" Deze vraag krijgen de meeste mensen aan de ontbijttafel. Gelukkig zullen veel mensen vaak "ja, heerlijk" kunnen zeggen. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Er zijn heel erg veel mensen die niet lekker slapen en dan niet één nachtje, maar vrijwel elke nacht slecht slapen. Slecht slapen kan natuurlijk op vele manieren. Misschien kun je niet slapen. Misschien slaap je wel, maar ben je altijd moe. Misschien ben je altijd onrustig tijdens het slapen. In ieder geval is het ontzettend vervelend wanneer slecht slapen de norm is en niet de uitzondering.

Vrouw die slecht slaapt

Wat is een normale slaap en slaapduur?

Een normale slaap kenmerkt zich door: 

  • Gemiddelde duur van 7 tot 8 uur Rustig indommelen en ontspannen ontwaken 
  • Met een goed ritme, net voor de wekker wakker worden 
  • Geen last van zware dromen die je wakker maken 
  • Geen lichamelijke activiteit tijdens het slapen 
  • Na een douche of kop koffie voel je je wakker en uitgerust

Hoe uit slapeloosheid zich?

Deze vraag lijkt wellicht overbodig, want het lijkt simpelweg te weinig slaap. Echter, zelfs met ruim tien uur slaap kan men nog steeds 'slecht slapen'. Dit kan zich uiten in moeite met in slaap te komen of onrustig slapen. Als je niet goed kunt slapen voor een paar uur, kan dit ernstige gevolgen hebben. Het kan ook wijzen op een slaapprobleem. Slecht slapen is een probleem dat je snel wilt verhelpen, daarom geven we aan het eind van dit stuk een aantal tips.


Oorzaken en gevolgen van slecht slapen

Als je je totaal niet kunt herkennen in het ideale beeld van een goede nachtrust, dan ervaar je wellicht slaapgebrek. Het is belangrijk om te achterhalen wat hiervan de oorzaken kunnen zijn en bewust te worden van de mogelijke gevolgen, zodat je beseft dat je ermee aan de slag moet. Hieronder lees je meer over de oorzaken en gevolgen van slaapgebrek. Uiteindelijk is het doel dat je weer lekker kunt ontwaken zonder een nacht vol slapeloosheid.



Wat zijn de oorzaken van slaapgebrek?

Er zijn diverse mogelijke oorzaken van slaapgebrek. Later bespreken we slaapproblemen, zonder specifieke oorzaak. De twee meest voorkomende oorzaken zijn: 

  • Stress of spanningen op het werk of in relaties 
  • Lichamelijke klachten: zo zorgt chronische pijn voor slapeloosheid


Overige oorzaken door gewoontes

Als jij je bewust bent van deze gewoontes dan kan je daar makkelijk iets aan doen en zo weer beter te slapen. Er zijn veel dingen die je voor het slapen kunt doen, waardoor je minder goed zult slapen. 

  • Het nuttigen van een zware maaltijd 's avonds 
  • Het nuttigen van veel alcohol of cafeïnehoudende dranken gedurende de dag of voor het slapen gaan 
  • Het verrichten van inspannende activiteiten net voor je naar bed gaat zoals autorijden 
  • Het kijken naar beeldscherm net voor het slapen


Wat zijn de gevolgen van onvoldoende slaap?

Je ligt te woelen in je bed, terwijl je daar toch vooral ligt om te slapen. Je wil de volgende dag gewoon uitgerust wakker worden, maar dat lukt dan niet. Vermoeidheid zorgt voor minder productiviteit op het werk en in alles wat je wilt doen. Ook fysiek kan je er last van krijgen, want je lichaam en geest herstelt zich simpelweg gewoon minder goed.


Slaapstoornissen

Alle problemen rondom een slechte nachtrust die we zojuist hebben benoemd zijn vaak op te lossen door redelijk simpele dingen in jouw leven. Slecht slapen of helemaal niet kunnen slapen door zo'n stoornis is erg vervelend. Het is wel fijn als je eenmaal weet dat je het hebt, want dan kan je er ook echt wat aan doen.


Wat zijn mogelijke behandelingen en middelen tegen slecht slapen?

Er zijn natuurlijk medicijnen om van slecht slapen af te komen. Echter, wij beschouwen dit niet als één van de tips om in slaap te vallen. De belangrijkste behandeling heb jij zelf in de hand. Hoe moeilijk het ook is, je moet ervoor zorgen dat je een biologische klok aanhoudt. Je slaapt om 10 uur en wordt om 7 uur wakker, maar dit is slechts een voorbeeld. In het begin gaat het misschien niet goed, maar uiteindelijk zal het beter gaan. Vertrouw op jezelf, je lichaam weet wat het nodig heeft

Loading...
Upload in progress, please be patient ...